ESG: Global Energy Crisis: A Cross-Border Faatusatusaga

Na taʻua e le International Energy Agency o loʻo feagai le lalolagi ma lana "faʻafitauli moni o le malosi o le lalolagi" ona o le osofaʻiga a Rusia i Ukraine ma mulimuli ane faʻatapulaʻaina o sapalai kesi a Rusia.O le auala lea na tali atu ai Peretania, Siamani, Farani ma le US i le faʻalavelave.
I le 2008, na avea ai Peretania ma uluai atunuu G7 na sainia i le tulafono lana tautinoga i le leai o se kasa kasa vevela e ala i le 2050. A o faaauau pea e le UK le tulituliloaina o suiga o tulafono e faaosofia ai le vaega o fanua e faʻaitiitia ai le gaosiga o le carbon, o le tulaʻi mai o le puipuiga o le malosi. fa'alavelave i le 2022 ua fa'aalia ai o nei suiga e mana'omia le fa'avavevave.
I le tali atu i le siʻitia o tau o le malosi, na pasia ai e le malo o Peretania le Energy Prices Act 2022 ia Oketopa 2022, lea e faʻamoemoe e tuʻuina atu le tau o le malosi mo aiga ma pisinisi ma puipuia i latou mai le fesuisuiai o tau o le kesi.O le Energy Bill Assistance Scheme, lea e ofoina atu pisinisi faʻaititia i tau o le malosi mo le ono masina, o le a suia i le Energy Bill Rebate Scheme mo pisinisi, faʻameaalofa ma faʻalapotopotoga a le malo na amata ia Aperila o le tausaga nei.
I totonu o Peretania, o loʻo matou vaʻaia foʻi le faʻamalosi moni i le gaosiga o le eletise maualalo mai mea faʻafouina ma malosiaga faaniukilia.
Ua tautino le malo o Peretania e faaitiitia le faalagolago o Peretania i suauʻu mai fafo faatasi ai ma le sini o le aveesea o le eletise a Peretania i le 2035. Ia Ianuari o le tausaga nei, na sainia ai lisi mo se poloketi matagi i fafo e mafai ona maua ai le 8 GW o le malosi o le matagi i fafo. - lava e faʻamalosia ai le fitu miliona fale i Peretania.
O le fa'amuamua o mea fa'afouina o lo'o i luga o le lisi o fa'amatalaga ona o lo'o i ai fa'ailoga e mafai ona fa'ate'a fa'amumū kesi fou i totonu o fale ma o lo'o fa'agasolo ai fo'i fa'ata'ita'iga e fa'aoga ai le hydrogen e fai ma isi puna malosi.
E le gata i le auala e maua ai le malosi i totonu o le siosiomaga fausia, o loʻo faʻaauau pea taumafaiga mo le faʻaleleia o le malosi o fale, ma o le tausaga nei o le a iai suiga i le Minimum Energy Efficiency Standards.I le tausaga na tea nei na matou vaʻaia ai foi se iloiloga sili ona manaʻomia o le fuaina o le kaponi i le fausiaina o malosiaga faʻamaonia faʻamaumauga e faʻatatau i le faʻateleina o le sao o mea faʻafouina i le gaosiga o le eletise (e ui o le faʻaaogaina o le kesi i fale e mafai nei ona faʻauiga maualalo).
O lo o iai foi ni fuafuaga e suia ai le auala e mataituina ai le malosi o le malosi i fale tetele o pisinisi (e faatali ai le faaiuga o feutagaiga a le malo e uiga i lea tulaga) ma toe teuteu tulafono o fale i le tausaga na tea nei ina ia mafai ai ona toe faapipiiina le tele o nofoaga mo taavale eletise i totonu o le atinae.O nisi ia o suiga o lo'o fa'atinoina, ae o lo'o fa'aalia ai o lo'o aga'i i luma i vaega lautele.
O le faaletonu o le malosi o lo o manino mai ai le mamafa o pisinisi, ma e le gata i suiga ua taua i luga o le tulafono, ua filifili foi nisi o pisinisi e faaitiitia itula faigaluega e faaitiitia ai lo latou taumafaina malosi.Matou te vaʻai foʻi i pisinisi o loʻo faia ni laasaga faʻatino, e pei o le faʻaititia o le vevela e faʻaititia ai le tau faʻavevela ma saili mo avanoa sili atu le malosi pe a mafaufau e toe sii.
Ia Setema 2022, na faʻatonuina ai e le Malo o Peretania se iloiloga tutoʻatasi e taʻua o le "Mission Zero" e mafaufau ai pe faʻapefea ona sili atu ona ausia e Peretania ana tautinoga e leai se totogi e tusa ai ma le faʻafitauli o le malosi o le lalolagi.
O lenei iloiloga e fa'atatau i le fa'ailoaina o sini e mafai ona maua, lelei ma faauo mo pisinisi mo le Net Zero fuafuaga a Peretania ma fa'aalia ai o lo'o manino le ala i luma.Ole clean zero e fa'ailoa manino ai tulafono ma fa'ai'uga fa'apolokiki ile fola o faleoloa.
I tausaga talu ai nei, o le Siamani fale faʻatau fale na feagai ma luʻitau tetele i le tasi itu ona o le Covid-19 faiga ma i le isi itu ona o le malosi faʻafitauli.
A'o la'asaga le alamanuia i le malosi o le malosi i tausaga talu ai e ala i le fa'aonaponei gafataulimaina ma fa'afaigaluegaina i tekonolosi fau fale lanumeamata, o le lagolago a le malo sa iai fo'i se sao taua i le fo'ia o le fa'alavelave.
Muamua, ua talia e le malo Siamani se fuafuaga faʻafuaseʻi e tolu-vaega mo sapalai kesi masani.O lo'o fa'aalia ai po'o le a le tele o le saogalemu o sapalai e mafai ona fa'atumauina i tulaga ogaoga eseese.E i ai i le setete le aia tatau e faʻalavelave ai e faʻamautinoa le tuʻuina atu o kesi i nisi o tagata faʻatau puipuia e pei o falemaʻi, leoleo poʻo tagata faʻatau fale.
Lona lua, e tusa ai ma le eletise, o loʻo faʻatalanoaina le avanoa e taʻua o le "paʻu".I le tulaga o se tulaga faʻapitoa i le fesoʻotaʻiga, pe a sili atu le malosi e faʻaaogaina nai lo le gaosia, o le TSOs muamua e faʻaoga i le faʻaaogaina o faʻaagaga o loʻo i ai nei o fale eletise.Afai e le lava lea, o le tapunia le tumau ma muai fuafuaina o le a iloiloina i tulaga ogaoga.
O puipuiga o lo'o fa'amatalaina i luga o lo'o tula'i mai ai ni fa'afitauli manino mo pisinisi fa'atau fanua.Ae ui i lea, o loʻo iai foʻi polokalame ua faʻaalia iʻuga e mafai ona fuaina, ma maua ai le sefe e sili atu i le 10% i le eletise ma sili atu i le 30% i le kesi masani.
O tulafono faatonutonu a le malo Siamani i le faasaoina o le malosi ua faatulaga ai le faavae autu mo lenei mea.I lalo o nei tulafono faatonutonu, e tatau i tagata e ona fale ona faʻamalieina le faʻavevelaina o kesi i totonu o latou fale ma faʻatautaia suʻesuʻega faʻavevela.E le gata i lea, e tatau i tagata e ona fanua ma tagata mautotogi ona faʻaitiitia le faʻaogaina o faiga faʻasalalauga i fafo ma meafaigaluega moli, faʻamautinoa e faʻamalamalamaina avanoa o le ofisa i taimi faigaluega, ma faʻaitiitia le vevela i totonu o le fale i tau e faʻatagaina e le tulafono.
E le gata i lea, e faʻasaina le tatalaina o faitotoa o faleoloa i taimi uma ina ia faʻaitiitia ai le tafe mai o le ea i fafo.O le tele o faleoloa ua ofo fua e faaitiitia itula tatala ina ia tausisia tulafono faatonutonu.
E le gata i lea, ua manatu le malo e tali atu i le faʻalavelave e ala i le faʻaititia o tau e amata i le masina nei.E fa'aitiitia ai le tau o le kesi ma le eletise i se aofa'iga mautu.Ae peita'i, ina ia fa'atumauina le fa'aosofia e fa'aitiitia le malosi, o le a totogi muamua e tagata fa'atau tau maualuluga, ona fa'ato'a fa'atupe ai lea.E le gata i lea, o fale eletise faaniukilia sa tatau ona tapunia o le a faʻaauau pea ona faʻagaioia seia oʻo ia Aperila 2023, ma faʻamautu ai le eletise.
I le fa’afitauli o le malosi o lo’o iai nei, o lo’o ua’i atu ai Farani i le a’oa’oina o pisinisi ma aiga i auala e fa’aitiitia ai le eletise ma le kesi.Ua fa’atonuina e le malo o Farani le atunu’u ina ia fa’aeteete i le auala ma le taimi e fa’aaoga ai le malosi e ‘alofia ai le motusia o le kesi po’o le eletise.
Nai lo le tuʻuina atu o tapulaʻa moni ma faʻamalosia i le faʻaaogaina o le malosi e pisinisi ma aiga, o loʻo taumafai le malo e fesoasoani ia i latou e faʻaogaina le malosi i le atamai ma le tau maualalo, ae faʻaititia le tau o le malosi.
O lo’o tu’uina atu fo’i e le malo o Farani ni fesoasoani tau tupe, aemaise lava mo kamupani laiti, lea e fa’alautele atu fo’i i kamupani e tele le malosi o lo’o fa’aaogaina.
O nisi foi o fesoasoani ua tuuina atu i aiga Farani e fesoasoani ai i tagata e totogi a latou pili o le eletise – soo se aiga i totonu o se vaega o tupe maua e otometi lava ona mauaina lea fesoasoani.Mo se faʻataʻitaʻiga, na tuʻuina atu fesoasoani faʻaopoopo ia i latou e manaʻomia se taavale mo galuega.
I le aotelega, e lei faia e le malo Farani se tulaga fou malosi i luga o le malosi o le malosi, ona o tulafono eseese ua pasia e faaleleia atili ai le malosi o fale.E aofia ai le fa'asa o le nofoia o fale i le lumana'i e tagata mautotogi pe a latou le ausia se fa'atonuga o le malosi.
O le faaletonu o le malosi e le gata o se faafitauli mo le malo Farani, ae faapea foi mo kamupani, aemaise lava pe a fua i le faatupulaia o le taua o sini a le ESG ua latou faatulagaina mo i latou lava.I Farani, o loʻo taumafai kamupani e suʻe ni auala e faʻateleina ai le malosi o le malosi (ma tupe maua), ae o loʻo latou naunau pea e faʻaitiitia le faʻaaogaina o le malosi e tusa lava pe le o se tau-lelei mo i latou.
E aofia ai ma kamupani o lo'o taumafai e su'e ni auala e toe fa'aaogaina ai le vevela o otaota, po'o fa'amaumauga nofoaga autu e fa'alili ai sapalai i lalo o le vevela pe a mae'a ona latou mautinoa e mafai ona latou fa'aogaina lelei i le vevela maualalo.Matou te fa'amoemoe o le a fa'aauau pea nei suiga, aemaise lava i le maualuga o le tau o le malosi ma le fa'atupulaia o le taua o le ESG.
O loʻo faʻatalanoaina e le US lona faʻafitauli o le malosi e ala i le ofoina atu o lafoga lafoga i tagata e ona fanua e faʻapipiʻi ma gaosia ai malosiaga faʻafouina.O le tulafono pito sili ona taua i lea tulaga o le Inflation Reduction Act, lea, pe a pasia i le 2022, o le a sili ona tele tupe teufaafaigaluega ua faia e le Iunaite Setete i le tau faasaga i suiga o le tau.O le US fuafuaina o le IRA o le a tuʻuina atu e tusa ma le $ 370 piliona (£ 306 piliona) i le faʻaosofia.
O fa'aosofiaga sili ona taua mo tagata e ona meatotino o le (i) fa'aaitalafu lafoga fa'afaigaluega ma (ii) fa'aaitalafu lafoga o gaosiga, e fa'atatau uma i fale fa'apisinisi ma fale nofomau.
E fa'amalosia e le ITC le fa'afaigaluegaina o fanua, la, matagi ma isi ituaiga o malosiaga fa'afouina e ala i se nonogatupe e tasi e tu'uina atu pe a fa'agasolo galuega fa'atatau.O le aitalafu faavae a le ITC e tutusa ma le 6% o le tau o le tagata fai lafoga i totonu o le fanua agavaa, ae mafai ona siitia i le 30% pe afai e ausia ni tapulaa tau aperenitisi ma totogi o loʻo iai i le fausiaina, toe faʻaleleia poʻo le faʻaleleia o galuega.I se fa'atusatusaga, o le PTC o se nonogatupe e 10 tausaga mo le gaosiga o le eletise fa'afouina i nofoaga e agava'a ai.
O le aitalafu faavae a le PTC e tutusa ma le kWh na gaosia ma fa'atauina fa'atele i se vaega o le $0.03 (£0.02) fetu'una'i mo le tau o le tau.E mafai ona fa'atele le PTC i le 5 pe a fa'amalieina mana'oga fa'aaperenitisi o lo'o i luga ma mana'oga totogi masani.
O nei fa'aosofiaga e mafai ona fa'aopoopoina i le fa'aopoopoina o le 10% fa'aaitalafu lafoga i nofoaga o lo'o feso'ota'i fa'asolopito ma nofoaga e fa'atupu ai le malosi e le mafai ona fa'afouina, e pei o fanua tuai, nofoaga o lo'o fa'aogaina pe maua ai lafoga tetele mai puna'oa e le mafai ona fa'afouina, ma nofoaga e tapuni ai koale.O nonogatupe faaopoopo "taui" e mafai ona tuufaatasia i totonu o le poloketi, e pei o le 10 pasene ITC nonogatupe mo galuega savili ma le la o loʻo i totonu o nuʻu maualalo tupe maua poʻo fanua o ituaiga.
I nofoaga nofoia, IRA foi e taulaʻi i le malosi o le malosi e faʻaitiitia ai le manaʻoga.Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e le au atinaʻe fale ona maua se nonogatupe e $2,500 i le $5,000 mo iunite taʻitasi e faʻatau pe mautotogi.
Mai galuega tau alamanuia i nofoaga faapisinisi ma fale nofoia, o le IRA e faʻamalosia le atinaʻeina o atinaʻe fou o le malosi ma le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le malosi e ala i le faʻaaogaina o lafoga faʻaosofia.
A'o tatou va'ava'ai atu i atunu'u o le lalolagi o lo'o fa'atinoina le fa'atupuina o tulafono ma le fa'atapula'aina o le fa'aogaina o le malosi ma fa'aitiitia le fa'aosoina o kasa i ni auala fou, o le fa'afitauli o le malosi o lo'o iai nei ua fa'ailoa mai ai le taua o nei faiga.O le taimi sili lea ona taua mo pisinisi faʻatau fale e faʻaauau ai ana taumafaiga ma faʻaalia le taʻitaʻiga i lenei mataupu.
Afai e te fia iloa pe faʻafefea ona faʻaogaina e Lexology lau fuafuaga tau maketi, faʻamolemole lafo mai se imeli ile [imeli puipuia].


Taimi meli: Mati-23-2023